Kardinálové rezy

Kardinálové rezy

História tohto rakúskeho dezertu siaha do roku 1933, kedy ho prvýkrát upiekli vo viedenskej cukrárni na počesť kadinála. Ani farby tohto dezertu nie sú náhodné – ide o žltú a bielu, čo sú farby Vatikánu. Ide o mimoriadne chutný a ľahký dezert, ktorý sa rozhodne oplatí vyskúšať – kardinálové rezy.

Ingrediencie na kardinálové rezy:

4 vajíčka

250 g kryštálového cukru

80 g hladkej múky

150 g džemu (ja som použil džem z lesného ovocia)

na krém:

500 g smotany na šľahanie (ja som použil 40%)

1 vanilkový struk

50 g kryštálového cukru

Postup:

  1. Z troch vajíčok oddeľte žĺtka a bielka.
  2. Začnite šľahať bielka, a keď sú trocha vyšľahané, začnite k nim postupne pridávať kryštálový cukor – pridajte celkovo 170 g cukru. Zvyšok si odložte do druhého cesta. Výsledok by mal byť pevný sneh.
  3. Pripravte si druhé cesto tak, že vyšľaháte 3 žĺtka, 1 celé vajíčko a zvyšných 80 g cukru. Do napenených a svetlých vyšľahaných vajíčok pridajte múku a opatrne zapracujte.
  4. Vyložte si plech papierom na pečenie a jednotlivé krémy si dajte do dvoch cukrárskych vreciek s rovnako veľkými špičkami.
  5. Začnite na kraji plechu: na plech striedavo naneste jeden zhruba 2 – 2,5 cm pás z oboch ciest pozdĺž dlhšej časti plechu, začnite bielkovým cestom. Po nanesení prvého pásiku, vynechajte 3 cm a naneste znova bielkový pásik, zopakujte znova – takto by vám mali vzniknúť tri pásiky, medzi ktorými budete mať dve medzery na piškótové cesto. Napipetujte ho.
  6. Bod 5 zopakujte dvakrát, aby ste mali na plechu celkovo tri sady pásikov, v každej sade 3 bielkové a dva piškótové. Medzi jednotlivými sadami nechajte miesto zhruba 5 cm.
  7. Dajte piecť na 30 minút na teplotu 150 °C.
  8. Potom znížte teplotu na 100 °C, otvorte na chvíľu rúru, aby sa znížila teplota, a dopekajte podľa potreby cca 20 minút.
  9. Po upečení nechajte vychladnúť, a opatrne oddeľte od papiera na pečenie.
  10. Pripravte si šľahačkový krém tak, že si do studenej misky nalejete studenú šľahačku, cukor a vanilku. Vyšľahajte.
  11. Koláč poskladáte tak, že na prvý diel natriete džem, na to dáte polovicu vyšľahanej šľahačky. Položte druhý pláť (a ak vám zostal džem, pokojne natriter aj druhý plát), naneste zvyšnú šľahačku a prikryte tretím plátom. Dajte na chvíľu stuhnúť do chladničky.

Toto je môj recept na kardinálove rezy. Ak sa rozhodnete si ho upiecť, myslite na to, že je určený na rýchlu spotrebu, pretože inak korpusy príliš navlhnú. Kvalitné ingrediencie nájdete na mojej mape TU.

O Lokálžrawetz