Maslová brioška

Maslová brioška

Cez víkend opäť padla voľba na niečo sladké, a rozhodol som sa vyskúšať briošku. Úžasné maslové cesto, ktoré je nadýchané, málo sladké a s poctivým džemom či orechovou nátierkou chutí naozaj skvele.

Ingrediencie:

25 ml čerstvého plnotučného mlieka

6 g čerstvého droždia

250 hladkej pšeničnej múky

100 g kryštálového cukru

5 g soli

4 šťastné vajcia

150 g masla

Postup:

  1. Pripravte si kvások zmiešaním vlažného mlieka a droždia.
  2. V stredne veľkej mise zmiešajte múku, 3 vajcia, soľ, cukor, kvások a miešajte na pomalých otáčkach 15 minút. Výsledok je hmota, ktorá je hladká a odlepuje sa od stien misy.
  3. Postupne pridávajte na kocky nakrájané maslo, a miešajte až kým nevznikne celistvá hmota.
  4. Nechajte kysnúť zakryté utierkou kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
  5. Po vykysnutí cesto stlačte, aby ste z neho dostali preč prebytočný vzduch, a nechajte znova kysnúť 1 hodinu.
  6. Vytvarujte na požadovaný tvar, presuňte na pekáč a nechajte znova kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
  7. Tesne pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť na 180 °C na cca 30 minút.

Brioška na fotke ja zafarbená matcha práškom a kakaom. Cesto som pred pridaním masla rozdelil na dve rovnomerné časti a pridal k nim jednotlivé farebné zložky. Po vykysnutí som ich rozvaľkal a na zelenú hmotu so položil kakaovú a stočil.


O Lokálžrawetz