Sacher Torta

Sacher Torta

Dlho som sa odhodlával na túto tortu. Viete prečo? Lebo je pomerne náročná, a vždy keď som ju predtým jedol (v cukrárňach), tak ma nijako neohúrila. Táto je však úplne iná. Je dokonalá. Ak máte radi čokoládu, lepšia voľba nie je.

Ingrediencie:

Korpus:

200 g domácej mandľovej pasty

135 g kryštálového cukru

5 žĺtok

75 g celých vajíčok

2 bielka

50 g hladkej pšeničnej múky

25 g kakaa

50 g horkej (70 %) čokolády

50 g masla

.

Mandľová pasta:

375 g blanžírovaných mandlí

90 ml vody

50 g medu

180 g kryštálového cukru

.

Marhuľová plnka (môžete nahradiť aj marhuľovým alebo iným džemom):

240 g sušených marhúľ

35 ml medoviny/likéru

.

Plnka (čokoládová ganáž):

150 g horkej (70 %) čokolády

235 ml smotany na šľahanie

25 g medu

50 g masla

.

Lesklá poleva:

12 g želatíny

100 g vody

170 g cukru

75 g kakaa

90 g šľahačky

Postup:

Prípravu začnite deň vopred.

  1. Pripravte si mandľovú pastu: všetky ingrediencie okrem mandlí si dajte do hrnca a dajte zovrieť. Mandle začnite v mixéri sekať, a pridajte tekutú zmes, keď začne vrieť. Mixujte ďalej až kým nevznikne pasta. Po vychladnutí uchovávajte v chladničke 4 mesiace zakryté.
  2. Pripravte si marhuľový džem: sušené marhule si dajte variť s malým množstvom vody na 15 minúť. Potom ich zlejte, vysušte a pomelte (rozmixujte) na čo najjemnejšie. Pridajte medovinu/likér a zamiešajte.
  3. Pripravte si korpus nasledovne:
    • Vyšľahajte si 2 bielka so 65 g kryštálového cukru do tuha.
    • 200 g mandľovej pasty si zmiešajte so zvyškom cukru, a postupne pridávajte žĺtka, jedno po druhom. Nakoniec pridajte aj 75 g vajíčok.
    • Roztopte si vo vodnom kúpeli čokoládu, a keď bude mať teplotu zhruba 37 °C, pridajte do nej maslo.
    • Časť vyšľahaných bielok (zhruba jednu tretinu) pridajte do vychladnutej čokolády a opatrne pomiešajte.
    • Do zmesi vajec a mandlí pridajte preosiate kakao a múku, vlejte čokoládovú zmes a úplne nakoniec pridajte zvyšné bielka. Opatrne pomiešajte.
    • Zmes vylejte na veľkých plech na pečenie vystlaný papierom, a dajte piecť na 10 minút na 180 °C. Po upečení nechajte vychladnúť.
    • Z plátu vyrežte tri okrúhle korpusy (s priemerom 18 cm).
  4. Pripravte si lesklú polevu tak, že si v hrnci zmiešate všetky ingrediencie, a nechajte zovrieť. Pri miešaní si dajte pozor, aby sa do zmesi nedostali bublinky, pretože sa ich už nezbavíte. Odstavte z plameňa, nechajte mierne vychladnúť a pridajte želatínu a pomiešajte. Nechajte vychladnúť a dajte na noc do chladničky.
  5. Pripravte si čokoládovú plnku: roztopte si čokoládu a v hrnci si nechajte zovrieť smotanu s medom. Po tretinách primiešavajte do roztopenej čokolády. Po miernom vychladnutí primiešajte maslo.
  6. Poskladajte tortu: začnite korpusom. NA to natrite tretinu marhuľového džemu. Na to dajte tretinu čokoládového krému. Tento postup opakujte trikrát. Následne dajte celú tortu na noc do chladničky.
  7. Na druhý deň ráno si vo vodnom kúpeli roztopte čokoládovú polevu (snažte sa, aby neplota nestúpla príliš vysoko).
  8. Keď je poleva pripravená, vyberte tortu z mrazničky, odstráňte obruč a oblejte tortu polevou. Ideálne je to robiť tak, že máte tortu položenú na mriežke, pod ktorou máte plech, na ktorý odtečie prebytočná poleva. Poleva by mala na koláči stuhnúť.
  9. Koláč dajte do chladničky a nechajte ho rozmrznúť. Dobrú chuť 🙂

O Lokálžrawetz